02Febrer2023

Gran acollida de la visita "Una mirada a la prehistòria pallaresa"

 20 persones van participar el passat dissabte 27 d’abril a la visita guiada organitzada pel Consell Comarcal del Pallars Jussà al Dolmen de la Cabaneta del Moro i a les Lloses megalítiques de Sant Roc al terme municipal de Senterada. Amb aquesta iniciativa es vol donar a conèixer el patrimoni arqueològic, en particular la creació de la xarxa de senders interpretatius del patrimoni megalític que s’ha dut a terme gràcies als fons FEDER dins l’operació “Valorització del patrimoni cultural i natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà”.

L’excursió es va iniciar al poble de Cérvoles i va recórrer 8,7 km amb un desnivell positiu de 295 metres. L’historiador Pau Falcó va fer explicacions del context històric a l’edat del Bronze al Pallars  (1.800 – 650 aC.) quan es van construir els menhirs i dòlmens. Aquestes estructures del megalitisme es relacionen amb el món funerari. Les comunitats construïen i utilitzaven aquests monuments a mode de panteó, en especial els dòlmens, per enterrar els seus morts i poder rendir culte als seus ancestres. A  vegades s’han trobat aixovars amb objectes com ceràmiques, peces d’os, lítiques o de metall al costat dels difunts. Tot i així, hi ha autors que en donen altres interpretacions diferents. Algunes entenen els megàlits com a símbols del paisatge. Altres defensen aquestes estructures com a elements de cohesió i competitivitat social entre comunitats. També es creu que podrien ser fites territorials dels diferents grups de la zona o inclús relacionar-se amb certs factors astronòmics.

Els excursionistes també van rebre explicacions sobre l’evolució del paisatge com a complement de la visita. Durant el mes de maig  es realitzarà una altra sortida a una altre punt important de la prehistòria pallaresa. Podeu trobar més informació sobre aquesta ruta a la web turística del Pallars Jussà: http: //bit.ly/2ZK6mrd.

Compartir contingut
Copyright © 2023 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.